Wednesday, July 20, 2011

20.07 – Prantsusmaa (kahjuks ikka veel Pariis)

Selle pildiga seostubki minu jaoks Prantsusmaa. Ilmselt igavesti. Sombune, porine, hooldamata, ära trambitud ja üle hinnatud.

Hommikusöök oligi nii hull, kui kartsime. Kohvi – ei kõlba siin üldse juua, ma pole Prantsusmaal viie katsega veel sellist kohvi saanud, mis kurgust alla läheks. Söögiks oli kahte sorti krõbinaid, ühed isegi kõlbasid süüa. Ja nelja sorti saiakesi, kõik ühest taignast (nagu lehttaigen, aga mitte päris) ja ühe maitsega – nii magusad, et isegi Sõduril läks süda pahaks. Lisaks võimalus saia röstida ja sinna moosi või šokolaadimääret peale panna. Mitte ühtegi soolast asja. Jogurtit oli ka, neid keemiajogurteid, mille kõik maitsed on ühe maitsega, ainult värv varieerub ja seal sees olevate „puuviljatükkide“ konsistents. Need süüa kõlbavad kollased krõbinad ja apelsinimahl olid ainsad söödavad asjad. Ja kui Sõdur on tõesti pirts ja kõike ei söö, siis mina üldjuhul söön suht kõike ja söögiga ei pirtsuta. Et siis selline koht.

Käisin duši all. Dušš on seatud nii, et kui nina vastu seina ei seisa või 2m pikk ei ole, siis pritsib pool vett üle dušinurga seina. Mingi müstika jälle. Sõdur läks linnapeale seiklema ja metrood avastama. Kuna on jälle laussadu ja väga külm ja mulle eile uusi jalanõusid ei saanud, siis ma oma lahtiste varvastega välja ronima ei hakka. Niigi olen külma saanud, kopsupõletik ei tundu väga ahvatlev. Toas on ka külm.

Üks on selge – Prantsusmaale ma enam tagasi ei tule:D Kui just ei tule väga suurt tahtmist Harrissonist FR CH teha, lihtsalt nii nende narrimiseks, kes siin aastaid üritavad, aga õigeid näitusi ei võida:D Gentelman sai kolme korraga hakkama:P

Homme põrutame esimese asjana siit Verduni poole. Hästi vara, et mitte ummikutesse sattuda, need on siin liiga kohutavad. Seal oleme kaks päeva ja siis Eesti poole tagasi, järgmise nädala lõpuks oleme kodus tagasi ja viime Williami Tallinnasse haiglasse tagasi. Ta on niigi pahane juba, et tema on haige ja me solgutame teda siin mööda Euroopat ringi. Mõni teine kord, kui on auto, mis sõidab ja millega ei vaju süda saapasäärde iga paari tunni tagant, siis võtame ette Austria ja Itaalia ja Šveitsi ja muud sellised mägisemad ja kaugemad kohad. Võibolla juba järgmine aasta, mõned ideed on, eks näis.

Seniks on meie reis põhimõtteliselt lõppenud. Kahju, et sellise tooniga, hakka või veel korraks Lääne-Saksamaale tagasi minema, et ikka positiivse noodiga lõpetada. Õnneks saab vähemalt korra läbi Saksamaa sõita veel tagasiteel.

Meie põhijäreldus on, et korda, rahu, puhtust ja loogikat armastavad inimesed peaksid piirduma Skandinaavia ja Saksamaaga ja katoliiklikest/bütsantslikest kantidest eemale hoidma. Kaos, hüsteeria, räpasus ja totaalne sülitamine igasugustele reeglitele ei ole meie jaoks. Kohe üldse mitte.

Tsiteerides klassikuid, ehk siis Jeremy Clarksonit (kujutada lugedes ette Clarksoni häält seda ütlemas):

"Stupid, stupid country, with stupid, stupid people."


EDIT: Sõdur jõudis oma rännakutelt tagasi. Muljeid.

*Pool linna on kinni, kõik kohad on politseinikke ja automaatidega armeed täis, pooled atraktsioonid on kinni, igas muuseumis otsitakse seljakotte 3x läbi. Ei tea, kas on mingi intell, et on terrorirünnakut oodata, või tuleb mõni VIP külla. USA saatkond on kõige rohkem turvatud.

*Eifeli torn maksab 20€, kui tahad üles välja sõita. Blondiin: "Sõitsid siis?" Sõdur: "Hui sõitsin! Tegin kaameraga klõps-klõps ja minema." Järjekord oli vähemalt tunni jagu pikk.

Torn kaugemalt ja selleni viiv mudamülgas. Seda valget peenikest muda moodi liiva ongi seal kasutatud sillutisena. See on pori, kallid prantslased, mitte tänavakattematerjal...


*Katakombid on üks neist asjadest, mis on kinni. Mõned inimesed seisid pool tundi, enne kui neile seda öeldi.

*Liiklus on totaalne hullumaja. Ühest ringristmikust on video ka, kunagi paneme üles. Tanklad on keset tänavat tee ääres, koonustega on automaadi ümber parkimiskoht tankimiseks eraldatud. Williamiga sinna sisse ei mahuks ja poole ajast on see lihtsalt ohutuledega parkijaid täis. Sõdur nägi ära parklast lahkumise, kus ees ja taga olija lihtsalt põtkitakse eest ära. Kui sind nii kinni pargitakse, et kummalgi pool autot on 5cm, aga on vaja ära minna, siis teisiti väga ei saa. Viie minuti liiklusvaatlemise jooksul ilma mõlkide või kriimustuseta autosid näeb küll - turiste siin ikka jagub. Sellepärast prantsuse autod ehk nii kehvad ongi - tehakse spetsiaalselt selleks, et sodiks sõita.

*Kerjused on hullumaja. Miks kõik kurt-tummad mustlased välja näevad? Ja miks nad kohe rääkima õpivad, kui neile raha ei anna? Mõned käivad ikka tükk aega pinda, enne kui ära saad põgeneda. Üks "leidis" kuldsõrmust pidevalt turistide kõrvalt maast ja olles selle turistile sokutanud, arvas, et ta on nii suure heateo teinud, et nüüd võiks talle pitsa ja koka jaoks raha anda. Neegrid on vene keele ära õppinud, et rohkem oma mõttetut Eifeli torniga nänni müüa.

*Ainult prantslased suudavad metroos ummiku tekitada...

*Kõik kohad on täis selliseid silte. Ilmselge on, et need on seal juba üsna pikalt olnud, omajagu kulunud ja pleekinud...


Kordame klassikuid:

"Stupid, stupid country, with stupid, stupid people."

No comments: